HTML Editör
Bir html dosyası, metin (text) editörü notepad, notepad++,… gibi editörlerde yazılabileceği gibi, Dreamweaver, FrontPage gibi bu iş için geliştirilmiş editörler de kullanılabilir.
Temel html tag’lerini öğrenmek için text editör yeterli olacaktır. İleride web tasarımcısı olursanız, hızlı tasarım yapabilmek için gelişmiş editörler kullanabilirsiniz.
HTML Yayınlama
Yaptığınız bir html dosyasının sonucunu görmek oldukça kolaydır.
Eğer internette henüz yayınlamayacaksanız, yaptığınız tasarımı görmek istiyorsanız. Html dosyasını bilgisayarınıza kaydetmeniz ve dosyaya tıklamanız yeterli olacaktır. Sayfanız kullandığınız web browserda görüntülenecektir.
Eğer ki, yaptığınız sayfanın başka bilgisayar ya da kullanıcılara açmanız gerekiyorsa, sayfanızı bir web sunucuya koymanız gerekmektedir. Burada iki yol karşınıza çıkacaktır.
İster kendi bilgisayarınıza Apache sunucuyu kurar, bilgisayarınızı web sunucu yaparsınız.
Ya da kiralama yöntemi uygulayan şirketlerden hizmet alırsınız. Bu işleme hosting denilmektedir.
Her iki yöntemden hangisini seçerseniz seçin, web sayfanızın bir internet adresinin olmasını istiyorsanız, burada da Alan Adı (DomainName) kavramı ortaya çıkmaktadır. Bu hizmeti veren firmalar var, internet üzerinden 5-10 dk içerisinde kayıt olup alan adınızı alabilirsiniz.
Örnek
Şu anda ziyaret ettiğiniz bu web sitesinin adı ceptebilisim.com alan adına sahiptir. Bu ismi almasaydık, bize ulaşmak isteyenler sitemizin bulunduğu sunucunun ip numarasıyla erişeceklerdi. Sizde bir site yaptığınız, ip yazıp erişmek kullanıcılar karşısında karizmayı yerle bir etmek olacaktır.