PHP yazım kuralları
Programlama Yapısı
PHP yorumlayıcısı, bu “programı” çalıştırabilmek için dosyanın içinde PHP komutlarını arar. PHP Komutları, komut ayıracından anlaşılır ve bunlar üç tanedir.
- <?PHP …. ?>
- <? …. ?>
- < SCRIPT LANGUAGE=”PHP”>…..</SCRIPT>
Örnek 1:
ornek1.php dosyası
<html> <?PHP print ("İlk PHP uygulaması "); ?> </html>
Örnek 2:
ornek2.php dosyası
<html> <? print ("İlk PHP uygulaması "); ?> </html>
Örnek 3 :
ornek3.php dosyası
<html> <SCRIPT LANGUAGE= "PHP" > print ("İlk PHP uygulaması "); </SCRIPT> </html>
Bu üç örnekte de sonuç aynı şekilde görüntülenir. Ekrana aynı ifadeler yazılır.
PHP de yazılan kodlar HTML olarak geri döndürülür. Bunun sebebi yazılan kodların sunucu (server) tarafında PHP tarafından yorumlanarak çalışmasıdır. Bundan dolayı eğer web browserda bir PHP sayfasını çağırılırsa ve sayfanın kaynak kodu görüntülenirse PHP kodları değil bu kodların sonuçları görüntülenir.
En uygun komut ayıracını belirlemek sizin elinizdedir. Eğer sadece PHP kullanıyorsanız ikinci yöntemi kullanabilirsiniz. Eğer HTML yerine XML kullanıyorsanız XML tagları <? …. ?> şeklinde olduğundan birinci yöntemi kullanabilirsiniz. Eğer scriptlerinizi daha iyi ayırt edebilmek istiyorsanız üçüncü yöntemi kullanabilirsiniz.
Dikkat edilmesi gereken nokta, buradaki script mantığı, JavaScript ve VBScript’ ten farklı olarak Web Server tarafında çalışmasıdır. Oysa ki JavaScript ve VBScript gibi scriptler Client (istemci) tarafında çalışmaktadır.
“/*” …… “*/”bu iki işaret arasında yazılacak her türlü metin açıklama anlamına gelecektir ve PHP yorumlayıcısı tarafından göz ardı edilecektir.
“//”işaretinden sonra yazılacak her türlü metin açıklama anlamına gelecektir ve PHP yorumlayıcısı tarafından göz ardı edilecektir.
“#”işaretinden sonra yazılacak her türlü metin, açıklama anlamına gelecektir ve PHP yorumlayıcısı tarafından göz ardı edilecektir.
Her satırın sonuna “;” işareti konulur (açıklama satırları hariç).
Bu işaretlerin birbirinden farkı, tek satır veya çok satır için geçerli olmasıdır. Aşağıdaki örnekleri inceleyiniz.
ornek4.php dosyası
<HTML> <?PHP /* Bu iki işaret arasında istediğiniz kadar açıklama yazmanız mümkün */ print ("Açıklama örnekleri!"); // İsterseniz bu şekilde de açıklamalarınızı yazabilirsiniz # Bu satır bir açıklama satırıdır... ?> </HTML>